Jämställt föräldraskap mer än rättvisa - en nyckel till närhet och hållbarhet

Publicerad: 9 Juli 2025, 21:03

Hur får man egentligen ett jämställt föräldraskap att fungera i praktiken? Vad innebär det att dela lika och vad gör man om det redan blivit ojämnt?

Vi har pratat med journalisten och författaren Marie Lok Björk, som skrivit den omtalade boken Vi ska ha barn – handbok i jämställt föräldraskap. Det är en bok som växt fram ur ett verkligt behov, och som rör upp både känslor och igenkänning.

“Att få barn ska inte splittra, det ska stärka. Men då krävs det att man pratar, planerar och gör medvetna val.”

Boken som saknades

När Marie själv stod inför att bli förälder sökte hon råd, kunskap och inspiration men upptäckte snabbt att det fanns ett stort tomrum. De flesta böcker vände sig antingen till mammor eller pappor, aldrig till paret som helhet. Föräldraskapet riskerade att delas upp innan barnet ens kommit.

– Vi ville göra det som ett team, men allt i litteraturen drog oss åt olika håll. Det var där idén föddes, säger Marie.

Responsen i sociala medier blev enorm. Många kände likadant: att de ville göra rätt, men inte riktigt visste hur. Det saknades en bok som kombinerade fakta, känslor och praktiska tips. När ett förlag hörde av sig var det självklart: hon skulle skriva den själv.

Vad innebär ett jämställt föräldraskap?

Ett jämställt föräldraskap handlar om att båda föräldrarna får, och tar, lika stort ansvar för barnets omsorg, men också att båda får möjlighet att komma nära, trösta, natta, skratta, bära, leka, vara viktiga.

För Marie har begreppet en varm laddning:

“Det handlar inte bara om att dela på blöjbyten. Det handlar om att båda ska ha chansen att bygga en nära, trygg och livslång relation till sitt barn.”

Går det att mäta jämställdhet?

Delvis, menar Marie. Man kan titta på hur föräldraledigheten fördelats, hur mycket den ena vabbar, vem som lämnar och hämtar på förskolan, vem som handlar barnkläder eller bokar BVC-tider. Allt detta säger något.

Men den viktigaste mätpunkten är ändå närvaro:

“Det finns inga genvägar i föräldraskapet. Du måste vara där, fysiskt. Det är då barnet lär känna dig, vänder sig till dig och bygger sin trygghet med dig.”

Har alla samma förutsättningar?

Rent biologiskt? Ja. Alla vuxna har samma möjlighet att knyta an, skapa närhet och bli en trygg person för sitt barn. Det är inte kön eller biologi som avgör vem barnet blir nära utan det är vem som är där.

Men samhället gör det ojämnt. Arbetsgivare, normer, släktingars förväntningar. Allt detta påverkar vilka val vi tror att vi har.

Maries budskap är tydligt:

“Det finns inget biologiskt som säger att en kvinna är mer lämpad att ta hand om ett spädbarn. Det är en myt. Det som avgör är tiden, engagemanget och viljan att finnas där.”

Om närheten, amningen och frustrationen

Amning är ofta ett känsligt ämne i jämställdhetsdebatten. För den som inte ammar kan det kännas svårt att få samma närhet.

Men Marie ser det annorlunda:

– Närhet handlar inte bara om mat. Den handlar om sömn, om hud mot hud, om att bära, vagga, natta. Den som inte ammar kan också vara den som går upp på natten, bär barnet när det gråter, byter blöja eller ligger nära.

Hon menar att man kan tänka långsiktigt. Till exempel sätta upp en tvåårsplan där målet är att båda ska ha lika stark relation till barnet, även om det inte är exakt lika i början.

Varför är det här så känsligt?

Marie tror att det beror på att många känner sig dömda. Att prata om jämställt föräldraskap upplevs ofta som ett ifrågasättande av val, roller, identitet.

“Många tror att det finns ett rätt sätt. Och om man inte gjort så känner man sig anklagad. Men det jag vill säga är att man har rätt att göra precis som man vill så länge man är medveten om konsekvenserna.”

Hon ser också en “bakvänd feminism” där kvinnor, i sin strävan att ta kontroll, istället tar allt ansvar själva och till slut blir utmattade.

Det är inte ekonomi som avgör utan kön

Trots jämställdhetsbonusar, föräldraförsäkring och uppmuntran från samhället så är det fortfarande flest kvinnor som är hemma längst, vabbar mest och tar störst ansvar för barnen. Marie menar att det är viktigt att förstå att det inte är ekonomin som styr.

“Det är lätt att säga att den med lägre inkomst ska vara hemma. Men många har lika mycket att vinna på att båda får behålla kontakten med sitt jobb och sitt liv.”

Så här kan ni börja innan barnet kommer

Marie har sett att det som gör störst skillnad är att båda föräldrar är hemma tillsammans så mycket som möjligt i början. Det är då man hittar rutiner, fördelar ansvar naturligt och får en gemensam start.

Hon tipsar om att använda:

  • De 10 pappadagarna
  • 30 dubbeldagar tillsammans
  • Semester direkt efter förlossning
  • Och att båda, om möjligt, jobbar deltid en tid efter ledigheten

“Det ger båda utrymme att landa, lära känna barnet och varandra som föräldrar.”

Att dela lika betyder inte att göra samma sak

Ett vanligt missförstånd är att jämställdhet betyder att göra exakt samma saker. Det stämmer inte, säger Marie. Man kan dela upp barn och hushåll olika, men det viktiga är att inte hamna i att en tar allt med barnet, och den andra tar allt runt omkring.

Ekonomi och struktur – nyckeln till balans

Marie föreslår att ni tänker ekonomin gemensamt, särskilt under föräldraledigheten:

  • Lägg ihop inkomsterna
  • Dela alla barnrelaterade utgifter
  • Ha lika mycket "egen peng"

Många får en aha-upplevelse när de inser att graviditetens kostnader också borde delas, precis som allt annat i familjelivet.

5 tips för ett mer jämställt föräldraskap

  • Planera i god tid – både känslomässigt och praktiskt.
  • Dela föräldraledigheten jämnt – det gör stor skillnad.
  • Sätt struktur för vab, lämning och hämtning – det skapar lugn.
  • Våga misslyckas – det är aldrig för sent att justera.
  • Ifrågasätt gamla mönster – hemma, på jobbet, i relationen.

Och slutligen: Varför det här är så viktigt?

Att satsa på ett jämställt föräldraskap är inte bara bra för relationen eller rättvist i teorin. Det är ett stabilt, kärleksfullt och hållbart sätt att leva som familj.

Barn mår bättre av att ha flera trygga vuxna. Kvinnor mår bättre av att inte bära allt själva. Män mår bättre av att få vara en aktiv och viktig del från dag ett.

Och tillsammans får ni något mer än bara föräldrarollen: ni får ett partnerskap i både vardag och kärlek.

Vill du läsa mer? Just nu får du som läsare ett bättre pris på Maries bok:
Vi ska ha barn – handbok i jämställt föräldraskap.

Nyhetsbrevet till dig som är eller ska bli föräldraledig!

Vill du ha koll på aktuella aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten? Vill du få rabatter och andra specialerbjudanden riktade till just dig som förälder eller ditt barn? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få skräddarsydda tips direkt till din inkorg!

Artiklar & Guider

Jämställt föräldraskap mer än rättvisa - en nyckel till närhet och hållbarhet
Jämställt föräldraskap mer än rättvisa - en nyckel till närhet och hållbarhet
Vi har pratat med journalisten och författaren Marie Lok Björk, som skrivit den omtalade boken Vi ska ha barn – handbok i jämställt föräldraskap. Det är en bok som växt fram ur ett verkligt behov, och som rör upp både känslor och igenkänning.
Blöjavvänjning – En tidigare start ger många vinster
Blöjavvänjning – En tidigare start ger många vinster
I det här blogginlägget får du som förälder vägledning, praktiska tips och insikter från forskning om varför det är klokt att börja med potträning tidigt – för barnets skull, för miljön och för din egen vardag.
Välkomna på ett härligt & lyxigt mammaevent!
Välkomna på ett härligt & lyxigt mammaevent!
Välkommen till ett lyxigt mammaevent för dig och din bebis! Mingel, kvinnocirkel med Sheila Arnell, andningsövningar och inspirerande workshops väntar. Ons 5/2 kl. 10:00, Kolmilan Ekerö.
Välkomna på ett härligt & inspirerande mammaevent!
Välkomna på ett härligt & inspirerande mammaevent!
Tag med din bebis eller bebismage till Tomtebogatan 30 den 9 april! Vi börjar med att mötas på mattan där vi kommer att bli guidade genom ett lugnt yogapass av Flavia. Därefter kommer de bästsäljande författarna Cassandra Brunstedt och Louise Strömberg och hänger med oss!
4 övningar i självmedkänsla
4 övningar i självmedkänsla
Att bli förälder är en omvälvande tid i livet, som kan innebära att många känslor och tankar bubblar upp. Självmedkänsla kan hjälpa oss med att dämpa självkritiska tankar och istället bemöta oss själva och andra med mer värme och förståelse när vi befinner oss i utmanande situationer. Här kan du som förälder ta del av övningar för att stärka din självmedkänsla.
Föräldraledighet och aktiviteter: Att få det mesta ut av tiden med ditt barn
Föräldraledighet och aktiviteter: Att få det mesta ut av tiden med ditt barn
Att ta föräldraledighet är en viktig tid för att få möjligheten att tillbringa kvalitetstid med ditt barn och bygga en nära och kärleksfull relation. Under denna tid kan man även leta efter olika aktviteter och sätt att engagera och interagera med sitt barn. Här är några idéer för aktiviteter att utforska under föräldraledigheten:
Mammayoga för starkare kropp och bättre sömn
Mammayoga för starkare kropp och bättre sömn
Yoga kan hjälpa dig som nybliven mamma att hitta lugn i och acceptera din nya roll. Genom yogan kan du hjälpa kroppen att bli stark och smidig igen på ett lugnt och skonsamt sätt. Här kan du läsa mer om fördelarna med yoga för dig som är nybliven mamma och hur du kommer igång!
Vi har provat på babyspa!
Vi har provat på babyspa!
Vi har haft möjlighet att prova Babyspa – en plats där hydroterapi för barn möter en lugn och terapeutisk miljö, något både vuxen och bebis verkligen uppskattade. Som föräldraledig kan man ofta vara på jakt efter aktiviteter som både stimulerar våra små och erbjuder oss en stund av avkoppling, och Babyspa levererade precis det. I denna artikel kommer vi beskriva mer om vad Babyspa är och dess många fördelar.
Massage under graviditeten - hur funkar det?
Massage under graviditeten - hur funkar det?
Att en graviditet är påfrestande för kroppen kan nog de flesta hålla med om. Många får ont i rygg, bäcken, nacke, vader mm och funderar då på vad man kan göra åt det. Nu för tiden har vi ändå gått någorlunda bort från "du är gravid, det är bara att stå ut", men hur funkar det egentligen? Kan man gå på massage som gravid och är det något särskilt man bör tänka på?
Kom igång med bäckenbottenträning efter graviditeten
Kom igång med bäckenbottenträning efter graviditeten
Muskulaturen i din bäckenbotten påverkas mycket under graviditet och förlossning. Därför är det bra att komma igång med övningar som hjälper dig att stärka och hitta kontakten i bäckenbottenmuskulaturen så snart som möjligt efter förlossningen. Ofta går det bra att börja med bäckenbottenträning inom någon vecka efter en vaginal förlossning.
Elin om livet som föräldraledig
Elin om livet som föräldraledig
Hur ser livet ut som föräldraledig med en tiomånaders bebis? Elin delar med sig av sina erfarenheter från dagarna hemma med dottern Linnea – om glädjen i att följa hennes utveckling, utmaningen med en ovillig barnvagnsresenär och de bästa tipsen för en rolig och avkopplande föräldraledighet.
Friskvårdsbidrag under föräldraledigheten? Så funkar det och tips på aktiviteter
Friskvårdsbidrag under föräldraledigheten? Så funkar det och tips på aktiviteter
Visste du att du ofta har rätt till friskvårdsbidrag även när du är föräldraledig? Vi reder ut vad som gäller – och tipsar om godkända aktiviteter som passar extra bra under ledigheten med liten bebis.
Förlossningsberättelse
Förlossningsberättelse
Här kommer en förlossningsberättelse från födelsen av min andra dotter Alva, som föddes på BB Stockholm med 22 juli 2024. Läs om hur förlossningen gick till från att värkarna startade till att vi kom hem.
Fördelar och tips för att bära barn i sele och sjal – Närmast hjärtat!
Fördelar och tips för att bära barn i sele och sjal – Närmast hjärtat!
Att bära sitt barn är en av de mest kärleksfulla och stärkande handlingarna som en förälder kan göra. Många av oss känner en stark instinkt att hålla vårt barn nära, men med alla alternativ på marknaden kan valet av bärsele eller sjal kännas överväldigande. Här utforskar vi varför bärande är så viktigt, fördelarna med det, och hur du kan se till att ditt barn sitter på ett ergonomiskt korrekt sätt.
Hur du kan navigera föräldrarelaterad stress och ta hand om din mentala hälsa som förälder
Hur du kan navigera föräldrarelaterad stress och ta hand om din mentala hälsa som förälder
Att vara förälder är en av de mest givande uppgifterna i livet, men det är också en av de mest krävande. Många av oss har stunder av djup glädje och mening när vi ser våra barn växa upp, men dessa stunder kan ofta följas av känslor av osäkerhet, stress och utmattning. Den senaste forskningen från den nya rapporten "Parents Under Pressure" belyser hur viktigt det är att föräldrar tar hand om sin mentala hälsa för att kunna ge sina barn en trygg och kärleksfull miljö.
5 tips på lekfulla aktiviteter för hela familjen
5 tips på lekfulla aktiviteter för hela familjen
Vad kan man göra på höstlovet som familj? Oavsett om du har helt ledigt eller inte, här får du tips på mysiga och roliga höstlovsaktiviteter så att barnen och hela familjen får röra på kroppen tillsammans.
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.