Barnvagnspromenader i stadsmiljö

Publicerad: 28 Juni 2022, 19:19

Personer som lever i storstadsmiljö och som i sin vardag promenerar till affären, jobbet eller förskolan riskerar att andas in luft som är ohälsosam för oss. Conny Karlsson, läkare och tvåbarnspappa, har upptäckt problematiken och skapat en luftrenare för barnvagnar som lanseras i höst.

När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära.

Luften i stadsmiljö

I luften vi andas finns flera olika partiklar och avgaser som orsakas av trafik, industri eller uppvärmning i stora städer. Stockholm är en av världens renaste storstäder men trots det så överskrider den WHO’s riktgränser under hela 144 dagar om året. Dessa partiklar påverkar våra kroppar på ett negativt sätt, och det har visat sig att luftföroreningar är mest farligt för våra allra minsta invånare. Små barn är inte färdigutvecklade vid födseln, deras luftvägar är små och det gör att luftföroreningar påverkar dem än mer än oss vuxna.


Men det finns självklart saker du kan göra för att undvika denna typ av luft. Här kommer en liten checklista:

  1. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde. Läs på om vad som orsakar och påverkar graden av luftföroreningar. 
  2. Ta en annan väg under din promenad till affären, förskolan eller jobbet! Undvik att gå nära vältrafikerade gator, bara ett kvarter längre bort kan luften vara mycket renare.
  3. Utforska grönområden i din stad! Gå till en park och lek med ditt barn, i grönområden brukar mängden föroreningar vara mindre än längs gatorna. 
  4. Använd en luftrenare i din barnvagn. “Vadå?” tänker du nog nu, finns det verkligen sådana? Ja, till hösten lanseras nämligen babybubl.

babybubl. 

Det är nu 9 år sedan Conny Karlsson först uppmärksammade problemet med luftföroreningar. Han arbetade då som läkare och hade precis blivit pappa. Det var när han besökte några vänner i centrala Stockholm tillsammans med sin nyfödde son som han reagerade på att luften kändes smutsig. Conny började intressera sig för vad luftföroreningar är, vad det gör med oss och hur vi kan göra för att skydda oss mot dem. 

Conny beslutade sig då för att försöka skapa en skyddande sfär för de minsta och känsligaste, som kan vara svåra att skydda då man är utomhus och rör sig runt i samhället. Med förhoppningen att genom minskad exponering ge dem bättre förutsättningar för ett friskare liv lanserar Connys bolag nu babybubl. : Luftrenaren för din barnvagn. Genom att dra in luft genom en fläkt på baksidan, rena luften genom HEPA-filter och sedan fördela den renade luften i barnvagnen kan babybubl. skapa en konstgjord luftbubbla kring barnet, upp till 85% renare än omgivningen.
Trots att produkten fördelar ut 150 liter ren luft/minut så kommer barnet inte att uppleva att det känns blåsigt. Produkten utger ett white noise ljud som gör de flesta barn lugna och får dem att sova bättre.

I enlighet med sitt tidigare yrke ville Conny dock inte bara behandla ett symptom, utan även arbeta mot själva grundproblemet, luftföroreningar. Med avancerad teknologi i enheten, och med en tillhörande app inbjuder han användarna till att hjälpa till och bidra till att samla in luftföroreningsdata för att enklare kunna identifiera var luften är som mest förorenad. Syftet är att ge beslutsfattare och invånare bättre verktyg för att göra välinformerade val och beslut som i förlängningen skall leda till ren luft åt alla.

Här kan du läsa mer om produkten och även beställa din egna.

Artiklar & Guider

Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.
Babyboxar – Här kan du hämta ut babyboxar!
Babyboxar – Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.